Indlæser...
Swipe to the left

Vinteropbevaring og rengøring af telte - Sådan gør du

Vinteropbevaring og rengøring af telte - Sådan gør du
30. august 2017

Vejret bliver koldere, og for flere campister betyder det, at teltet skal gemmes væk hen over vinteren. Hvis det skal være en god oplevelse for både dig og dit telt, er der nogle simple tips og tricks, som er gode at have for øje.

Se på dit telt som en investering

Hvis du har købt et telt, har du lavet en god investering. En investering i oplevelser. Hvis du gerne vil nyde godt af den investering i mange år fremadrettet, er det en godt at vide lidt om, hvordan du bedst vedligeholder dit telt. Her kommer nogle gode tips og tricks til, hvordan du opbevarer, rengør og vedligeholder dit telt.

Telte kommer i mange forskellige former, farver og så kommer telte i forskellig kvalitet. Uanset kvaliteten af dit telt, så er opbevaring og vedligeholdelse afgørende for, hvor længe dit telt holder.

Rengøring

teltpleje

Det er klogt at rengøre dit telt inden du pakker det ned og gemmer det af vejen. Jord, støv og snavs kan forårsage uønskede gnidninger, som slider slemt på dit telt. Det kan give huller og flænger i dit telt. En måde at få alt snavs ud af dit telt på, er at vende vrangen ud på det, i stedet for at prøve at børste det ud indefra. Vend vrangen ud på teltet og husk alle hjørnerne.


De fleste teltes stof er designet til at være stærkt og modstandsdygtigt overfor skader. Men det er aldrig dumt at vise lidt pleje og kærlighed til dit telt. Følgende vasketips er gode at tage in mente, især hvis du skal gemme dit telt væk i flere måneder. Først og fremmest må du aldrig vaske dit telt i vaskemaskinen. Det kan virke som en smertefri og hurtig løsning, men en vaskemaskine er ikke ude på andet, end at give dit telt hårde tæsk. Rengør i stedet dit telt selv. Vask teltet med en ikke-slibende svamp eller en meget blød børste, koldt vand og en sæbefri sæbe. Sæbefri sæbe kan muligvis lyde fremmed for nogle, men det findes og er det bedste at bruge, når du skal rengøre dit telt. Bruger du almindelig sæbe risikerer du skader på stoffet. Som hovedregel bør du undgå alle former for husholdningsrengøringsmidler såsom opvaskemiddel, blegemiddel, pletfjerner, eller vaskepulver.

Hvis der er steder på teltet som er lidt ekstra beskidte, så brug din hånd til at skrubbe med – ikke børsten eller svampen. Sørg for at teltet er helt rent og frit for snavs.

Skyl grundigt efter med rent vand. Når dit telt er rent og flot kan du sætte det et skyggefuldt sted og lade det lufttørre, indtil det er fuldstændig tørt.

Vask og pleje til campingvogn, fortelt og telte

Hold dit telt tørt

Sørg for at dit telt er helt tørt inden du pakker det væk eller ruller det sammen. Hvis teltet ikke er tørt kan det forårsage meldug eller skimmel. Selv den mindste smule fugt kan give meldug, som vil plette og beskadige teltet og give en grim lugt. Hvis dit telt stadig er vådt, når du kommer hjem fra campingtur, kan du slå det op foran en blæser. Du kan eventuelt bruger en almindelig ventilator, som du kender den fra kontorer eller hotelværelser. Dette er et godt trick for tørringen går hurtigere og desuden sikrer du dig, at dit telt er helt tørt.

Husk desuden at holde dit telt tørt, når du er af sted på tur. Hvis du er på en længere telttur eller campingtur skal du ikke pakke teltet sammen som det første om morgenen. Sæt i stedet teltet i solen og lad det tørre, mens du ordner andre opgaver i lejren for at sikre, at du ikke pakker et vådt eller fugtigt telt.

Opbevar dit telt tørt og ikke for varmt

Hvis du opbevarer dit telt i en kælder, bør kælderen ikke være fugtig. En fugtig kælder er nemlig hård ved teltets imprægnering. Hvis du opbevarer dit telt på loftet, skal du passe på, at loftet ikke bliver meget varmt. Meget høj varme kan nemlig også skade imprægneringen og gå ud over, hvor regntæt dit telt er. Du kan eventuelt placere en affugter i kælderen, hvis du opbevarer dit telt i kælderen.

Pak teltet forsigtigt sammen

Husk, at teltpæle og pløkker kan skade teltstoffet. Når du tager dit telt ned, skal du sørge for, at der ikke er risiko for, at teltpælene beskadiger dit telt. Det samme gælder for pløkker – sørg for, at pløkkeenderne ikke kan punktere eller på anden måde skade teltstoffet.

Pak eller rul teltet forsigtigt ned i posen.

Når du skal have teltet ned i posen igen, er det smart at tænke fremad. Tænk på næste gang du skal have teltet ud, så du nemt kan rulle eller trække det ud igen, uden at skulle hive i for eksempel hjørnerne, da det slider mere på stoffet.

Bare fordi dit telt kommer i en stram teltpose eller taske, betyder det ikke, at du skal opbevare det i den. Anskaf eventuelt en pose eller taske som er så stor, at teltet får lov til at trække vejret og undgår skader. Hvis du skal opbevare dit telt i længere perioder, for eksempel hen over vinteren, er det også smart, at teltet ikke er pakket helt stramt og komprimeret.

Gå vinteren i møde med ro

Det altid godt at have ro i sjælen når det kommer til opbevaring af campingudstyr. Man gør sig selv en stor tjeneste ved at være grundig. Så slipper man nemlig for at pakke udstyret ned, og gå og være urolig for standen, når man skal pakke det ud flere måneder senere. Så husk at gøre dit telt rent inden du pakker det ned igen, og skal gemme det væk. Sørg for, at tjekke teltets stand inden du pakker det sammen, og kig også efter insekter og andre dyr efter din campingtur. Tænk over, at pakke teltet ned, så det bliver nemt at pakke ud igen. Og husk at opbevare teltet et sted, som ikke er fugtigt og ikke for varmt. Hvis du følger disse tips og tricks, bør du være godt rustet i mod en vinter, hvor teltet skal gemmes væk.

Vis dit telt kærlighed – det vil helt sikkert takke dig senere.

Næste blogindlæg: Vintercampering

Hvis du er en af dem, som ikke pakker teltet væk om vinteren, men tænker yes, vintercampering, så er der godt nyt til dig. For vinteren kommer – med alt, hvad det indebærer. For mange betyder det nemlig vandreture i storslåede landskaber, overnatning i telt (også selvom termometeret ryger under 0°C) og fantastiske stunder rundt om bålet i vinternatten. De store naturoplevelser venter nemlig især om vinteren, i Danmark såvel som resten af verden. Hold dig klar og følg med; i næste måned bringer vi nemlig en artikel om outdoor-udstyr og vintercampering til alle glade vintercampister!


Posted in: Camping guides
Copyright © 2018 Campstuff. All rights reserved